Güncel Haberler

Türklerin yurt dışında harcadığı miktar yabancıların Türkiye’de harcadığı miktara yaklaştı – Son Dakika Ekonomi->Gayrimenkul haberleri

Yurt içi piyasadaki çalkantının emlak piyasası üzerindeki etkileri devam ediyor. Fiyatlar ulaşılmaz seviyelere ulaştığında ve yüzde 25 artış limiti gibi uygulamalar yüksek faiz oranlarıyla birleşince, gayrimenkul yatırımcıları piyasayı bırakıp yurtdışına yöneliyor. Aynı gerekçelerle yabancıların Türkiye’de ev almasını da yasaklıyor. Bu yılın Ocak-Haziran döneminde yabancılara 1,5 milyar dolarlık gayrimenkul satışı gerçekleşti. Aynı dönemde Türkler yurt dışından 1,2 milyar dolar değerinde gayrimenkul satın aldı. Uzmanlar, gayrimenkul sektöründe cari açığın çok yakında olacağı konusunda uyarıyor.

Vesta Global’in kurucu ortağı Teuta Narazan, 5-10 yıl önce Türklerin yurt dışından yıllık 130 milyon dolar bedelle mülk satın aldığını hatırlatarak, bugün bu meblağın bir ayda iki katına çıktığını belirtiyor. Narazan yaklaşmakta olan cari açığı şöyle açıklıyor: “Yabancılar Ocak 2024’te Türkiye’den 408 milyon dolar değerinde gayrimenkul satın aldı. Haziran 2024’te bu rakam 98 milyon dolara düştü. Öte yandan Türklerin yurt dışından alım miktarı Ocak ayındaki 133 milyon dolardan Haziran ayında 177 milyon dolara yükseldi. Böyle devam ederse son çeyrekte ilk kez gayrimenkul sektöründe cari açık göreceğiz” dedi.

KİRALAMALARI ETKİLEYECEK

Hanleys&Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, yurt dışından gayrimenkul alımına olan ilgiyi şu şekilde değerlendiriyor: “İnsanlar artık tıpkı borsada portföy yaptıkları gibi, yatırımlarını çeşitlendirmek için farklı ülkelerden de ev satın alıyor. Dolayısıyla tek amaç kolay vize, vatandaşlık vb. “Aynı zamanda saf bir yatırım da olabilir.”

Geçtiğimiz günlerde gayrimenkul sektörünü değerlendirmek üzere basın mensuplarıyla bir araya gelen Konutder Başkanı Ramazan Kumova da bu konuya dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Bu açığın tüketicilere etkisini değerlendiren Kumova, şöyle konuştu: “Yatırımcı olmayınca kiralık ev de olmuyor. Bu da talep arttıkça kiraların artmasına neden oluyor. “Kamu kiralık konut üretmeli ya da gayrimenkul yatırımcılarının önünü açacak düzenleme yapmalı” dedi.

YUNANİSTAN İÇ PAZARI KORUYOR

Dünya genelinde konut fiyatlarındaki çalkantılar devam ederken yurt dışı satışlara yönelik yurt içi düzenlemeler de devam ediyor. Son olarak basında Yunanistan’ın altın vize için asgari gayrimenkul yatırım tutarını ikiye katladığı haberi yer aldı. Ancak bu bilgi tam olarak yayılmadı. Hanleys&Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, fiyat artışının sadece bazı bölgelerde yapıldığını ve yatırımcıların iç pazarın dengesini bozmamak adına ticari gayrimenkullere yöneldiğini söyledi. Demirel, şunları söyledi: “Yunanistan’da dış talep çok artınca belli ki tedbirler alındı ​​ama fiyatlar her alanda iki katına çıkmadı. Atina, Selanik ve Mikonos gibi kalabalık bölgelerde minimum gayrimenkul yatırım limiti 500.000 dolardan 800.000 dolara, geri kalan lokasyonlarda ise 250.000 dolardan 400.000 dolara çıkarıldı. Ticari binalarda bu tutar 250.000 $’da sabit tutuldu. Dolayısıyla altın vize için gelen yatırımcıları iç piyasadaki ev fiyatlarından uzaklaştırıp ticari gayrimenkullere yönlendirdiler. “Portekiz gayrimenkul alımlarını tamamen durdurdu ve yatırımcıları fonlara çevirdi” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu