Türkiye’de 30 bin çocuk diyabetle yaşıyor
prof. Dr. Özlem Sangün, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında diyabet ve çocuklarda tip 1 diyabet konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, kan şekerinin yükselmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi. Dr Sangün, “Çocuklarda en sık görülen diyabet türü, insüline bağımlı diyabet olarak bilinen tip 1 diyabettir. Tip 1 diyabet, pankreas yeterli insülin üretemediğinde ortaya çıkar. “Bu nedenle hastaların hayatta kalabilmesi için eksik olan insülini dışarıdan alması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de 18 yaş altı 30 bine yakın çocuğun diyabetle yaşadığını belirten Prof. Dr. Sangün, şöyle konuştu: “Çocuklarda diyabet nadir görüldüğü için belirtilerin fark edilmesi gecikebiliyor. Dünya Diyabet Günü’nün amacının diyabet hastalarını, ailelerini, sağlık çalışanlarını ve toplumu diyabet konusunda bilinçlendirmek olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle farkındalık çok önemli” dedi. prof. Sangün ayrıca bu özel günün, insülin hormonunu keşfeden ve tip 1 diyabet hastalarına yaşam hakkı veren Frederick Banting’in doğum günü olan 14 Kasım’da kutlandığını hatırlattı.
SENTOR TEKNOLOJİSİNİN ÖNEMİ
Bir çocuğa diyabet tanısı konulduğunda sadece çocuğun değil tüm ailenin yaşam tarzı değişikliğine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Sangün, bu sürecin ilk etapta zorlayıcı olabileceğini ancak diyabet ekibi, aile ve çocuk arasında uyum sağlandığında olumlu sonuçlar alınabileceğini söyledi. prof. Dr. Sangün, “Bu başarının temel unsurları arasında sağlıklı beslenme bilgisi almak, kan şekerinizi düzenli takip etmek ve insülin enjeksiyonlarını atlamamak yer alıyor” dedi.
Günümüzde diyabetli çocukların hayatını kolaylaştıran teknolojilerden biri olan deri altı glikoz izleme sistemlerinin (sensörlerin) dünya çapında yaygın olarak kullanıldığını belirten Sangün, şöyle konuştu:
“Maalesef bu cihazlar ülkemizde henüz geri ödeme kapsamına girmedi ama umarız yakın zamanda Türkiye’deki her diyabetli bireyin bu sensörlere erişebilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılır.”