Güncel Haberler

Tapu işlem sayısı 10 milyonu aştı – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Tapu işlemlerinin sayısı 10 milyonu aştı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, şunları söyledi: “2023 yılının ilk 7 ayında tapu dairelerinde yapılan toplam satış sayısı 1 milyon 617 bin oldu. Bu yılın aynı döneminde satış işlem sayısı yüzde 7,86 azalarak 1 milyon 490 bin seviyesinde kaldı. 2024 yılının ilk 7 ayında satış operasyonlarından elde edilen emlak komisyon gelirleri 40 milyar 712 milyon lirayı aştı. Toplam komisyon gelirinin yaklaşık yüzde 30’u İstanbul’daki işlemlerden elde edildi” dedi.

ALIM – SATIŞ MİKTARININ GERÇEK BEYANI ÖNEMLİDİR

Gayrimenkul devir ve edinimlerinde, beyan edilen taşınmaz devir ve edinim bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu komisyonlarının alıcı ve satıcılardan ayrı ayrı alındığını hatırlatan Özelmacıklı, şöyle konuştu: “Alıcı ve satıcıların yaptırımlardan kurtulmaları için, Yapılacak gayrimenkul devir ve edinim işlemlerinde gerçek satın alma bedelini tapuda beyan etmeleri gerekmektedir. Ayrıca beyan edilen bu tutarın devredilen taşınmazın vergi değerinden düşük olması halinde, taşınmazın değerine göre bir oran ödemeleri gerekmektedir. Emlak vergisi “Beyan edilen devir ve satın alma bedelinin fiili durumu yansıtmadığının veya komisyonun emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedelle ödendiğinin tespiti halinde, eksik ödenen komisyon alıcı ve satıcıdan tahsil edilebilir. Kayıplara ise yüzde 25 oranında vergi cezası ekleniyor” dedi.

“KANUN ÖDEMESİNİN GERİ KALDIRILMASI TALEBİ İLE BİLDİRİM YAPABİLİRSİNİZ”

Özelmacıklı, şöyle konuştu: “Tazminat bedelini zamanında tahsil edip tahakkuk ettirmemek veya emlak tapu komisyonu hesabındaki esas tutarı eksik beyan etmek suretiyle zarara sebep olan mükelleflerin, bu durumu bağımsız olarak ilgili vergi dairesine bildirmeleri halinde, bu durumun Bu mükelleflerin Vergi Usul Kanunu’nun 371’inci maddesinde yer alan pişmanlık hükümlerinden yararlanabilecekleri “Suç suçu işlenmesi halinde vergi mükellefleri tarhiyat sürecine karşı uzlaşma talebinde bulunabilir, cezanın indirilmesini talep edebilir ve dava açabilirler” dedi.

“GAYRİMENKUL ŞİRKETLERİ MENKUL KIYMET TAKAS SİSTEMİNE DAHİL EDİLMELİ”

Özelmacıklı, son dönemde menkul kıymet takas sisteminin e-Devlet Kapısı’na entegre edilmesiyle taraflar arası para transferinin kolaylaştığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tapu Takas Sistemi, tapu haklarının ve alım-satım fiyatlarının takası sırasında alıcı ve satıcının karşılaşacağı olumsuzlukların önlenmesi amacıyla kurulmuştur. Sistem sayesinde tapu işleminin tamamlanmasından kısa bir süre sonra para satıcının hesabına aktarılıyor. Gayrimenkul satışına ilişkin tazminat imzalandıktan sonra bloke edilip otomatik olarak hesabınıza aktarıldığı için alıcıyla yaşanabilecek güven sorunu da çözüme kavuşur. Bu işlemler sadece 70 TL karşılığında yapılabiliyor. Ancak lisanslı emlak işletmelerinin de sürece dahil edilmesini ve hizmet bedellerinin tapu takas sistemi üzerinden işletmelere ödenmesini istiyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu