Su içerken yapılan en büyük hata! Sağlığınızı riske atıyor…
Yazın sıcak mevsimde su tüketimi artarken, kışın soğuk mevsimde susuzluk hissi azalır. Çoğu insan kış aylarında su içmeyi ihmal etse de bu durum sağlığınız üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Uzmanlar hem kış hem de yaz aylarında düzenli su tüketiminin önemli olduğu konusunda uyarıyor.
Necmettin Erbakan Üniversitesi İç Hastalıkları Araştırma Bölümü, yaz aylarında sıcakların ve terlemenin etkisiyle su ihtiyacının arttığını söyledi. Görmek. Fethi Yön, şunları söyledi: “Kış aylarında susuzluk hissi ve su ihtiyacımız yaz aylarına göre biraz daha azalır. Vücudumuzda baroreseptör dediğimiz susuzluk merkezleri bulunur. Yaz aylarında bu baroreseptörler bulunur. terleme ve sıvı kaybıyla uyarılırlar ve kış aylarında bu kadar sıvı kaybımız olmadığı için susama ihtiyacımız artar, susamayız.” Dolayısıyla susama ihtiyacımız azalabilir. Ancak içmeyi bırakamayız. daha az susadığımız için su içiyoruz. “Sıvı, çay ve kahve tüketimi suyun yerini tutmaz. Hatta çayın, özellikle de bitki çaylarının tüketimi idrar söktürücü etkisinden dolayı sıvı kaybına neden olabiliyor. Bu nedenle sadece su içmekten kaçınmamalıyız. Çünkü çay içiyoruz” dedi.
Doktor, yaşlandıkça baroreseptör adı verilen susama merkezlerinin duyarlılığının azaldığını söylüyor. Fethi Yön, “Özellikle yaşlılar susama ihtiyacı duymadıkları için su tüketmiyorlar. Bu durum ciddi komplikasyonlara yol açıyor ve tehlikeli sağlık durumlarına neden oluyor. Çocuklar su ihtiyacını fark edemedikleri için sağlık çalışanları ve ebeveynlerin yardımcı olması gerekiyor. Çocuklar ve yaşlılar su tüketmelidir. Çocuklar belli miktarda su tüketmelidir.” “İnsanlara su içmeyi oyun olarak sevdirmemiz gerekiyor. Oynayarak bunu daha aktivite haline getirebiliriz. Ancak özellikle yaşlılarda su içmeyi biraz daha zorlamamız gerekiyor” dedi.
Böbrek sorunu olan hastalarda prerenal akut böbrek yetmezliği adı verilen hipovolemik durumlara neden olabileceğini belirten Dr. Fethi Yön, şöyle konuştu: “Önce böbrek hastalığına, ardından da kış aylarında artan su tüketimine yol açabiliyor. Aylarda vücudun iç dengesini ve iç ısısını sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Kış aylarında her birey ortalama 2-2,5 litre su tüketmelidir. Vatandaşlar ayrıca suyun vücudun bir ihtiyacı olduğunu ve yaz aylarında daha fazla sıvı kaybedildiği için daha fazla tüketildiğini ancak kışın su tüketiminin de önemli olduğunu belirtti.