İstanbul – Fatih’te terkedilmiş bina çöktü, yoldan geçen kişi yaralandı
İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada binada kimsenin bulunmadığı belirtildi.
İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Zeyrek semtindeki terk edilmiş 4 katlı bina perşembe akşamı yıkıldı.
Euronews’in sorularını yanıtlayan Fatih Belediyesi Yapı Denetim Başkanı Mustafa Demirkan, terkedilen binanın bitişiğindeki başka bir binanın inşaatına başlandığını, yıkımın bu nedenle gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.
Demirkan, şöyle konuştu: “Yandaki binanın temeli atılmadan bu binanın çöktüğü söyleniyor. İnşaat hatası da olabilir. Kazayla da çökebilir. Henüz net bir şey söyleyemeyiz. Yapacağız. Daha sonra raporu hazırlayıp enkazı kaldırdık.” dedi.
Demirkan, yıkılan terkedilmiş binanın 4 katlı olduğunu ve iki binanın bitişiğinde bulunduğunu söyledi.
İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, binanın altında kimsenin bulunmadığı ancak yoldan geçen bir kişinin hafif yaralandığı belirtildi.
İhbar üzerine binanın Karaman Caddesi üzerindeki adresine ambulans, itfaiye, polis ve arama kurtarma ekipleri sevk edildi.
Enkazın kaldırılmasına yönelik çalışmaların alanda devam ettiği belirtildi.
İstanbul Valiliği’nin X hesabında yayınlanan paylaşımda, “İlk tespitlere göre boş binanın altında mahsur kalan kimse yok ancak ekipler şantiyede çalışmalarını sürdürüyor.” Söylendi.
Açıklamada olayın saat 23.10 sıralarında meydana geldiğine ilişkin ayrıntılara yer verildi.
İstanbul’da en son 2 Haziran’da Küçükçekmece Mahallesi’nde 3 katlı bir bina bilinmeyen bir nedenle çöktü.
İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada 1 kişinin öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı açıklandı.
Vali Davut Gül, ailelerin binanın üst iki katında yaşadığını belirterek, şöyle konuştu: “İlk aşamada AFAD’ın koordinasyonunda olay yerine itfaiye ve diğer akredite kuruluşlar geldi. UMKE ve benzeri itfaiye ekipleri, belediye, sağlık, belediye Polis müdahale etti ve müdahale etmesi gereken tüm kurumlar yaralılarla dışarı çıkarıldı.” “Kurtarma operasyonları şu anda devam ediyor” dedi.
Ağustos ayında Euronews’e konuşan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul ve Marmara’nın yeni bir depreme hazır olmadığına inanıyor.
“Bir şehri depreme hazırlamak için tüm bileşenlerini depreme hazırlamak gerekir” diyen Görür, çok sayıda birimden oluşan bir ekibin oluşturulması gerektiğini, bu ekibin 24 saat aralıksız çalışacağını, bu ekibin çalışması gerektiğini ifade etti. Yerel yönetim ve hükümet tarafından desteklenmelidir.
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Aralık 2023’te yaptığı konuşmada, İstanbul’da 600 bin konutun risk altında olduğunu açıklamıştı.
Risk altındaki binaların yüzde 40’ının Esenyurt, Küçükçekmece ve Büyükçekmece ilçelerinde yer aldığı ve bu üç ilçede 2 milyondan fazla kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Haziran 2024’te düzenlediği hızlı tarama testinde kent genelinde 1.556 binanın “çökme riski” olduğu tespit edildi.
Marmara bölgesini vuran 17 Ağustos 1999 depreminin ardından Türkiye, bu kez Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hissedilen ve pek çok kişi tarafından “felaket” olarak değerlendirilen 2023 Kahramanmaraş depremiyle bir kez daha uğraşmak zorunda kaldı. yüzyılın”.
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi, ilk deprem 100 saniye, ikincisi ise 45 saniye sürdü.
Depremlerde en az 62 bin 13 kişi hayatını kaybetti, 138 bin 476 kişi de yaralandı. 297 kişiden ise hala haber yok.
Dünya Bankası, Türkiye ve Suriye’de hissedilen depremlerin Türkiye’de 143,8 milyar dolar, Suriye’de ise 5,1 milyar dolar zarara yol açtığını bildirdi.
Türk nüfusunun başta İstanbul olmak üzere Marmara bölgesinde yerleşik olduğu ve 16 milyona yakın insanın yalnızca İstanbul’da yaşadığı göz önüne alındığında, olası bir yeni Marmara depreminde ne olacağı ve hangi çözümlerin uygulanacağı akademisyenlerin ve yetkililerin gündeminde yer alıyor. uzun zamandır.