Güncel Haberler

Enflasyon, yakıt maliyetleri ve karbondan arındırma: uçak bileti fiyatları artmaya devam edecek mi?

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Sektör uzmanları uçak bileti fiyatlarının bu yıl daha da artacağını söylüyor

REKLAM

Yıllık toplantısını Emirates’in evi Dubai’de gerçekleştiren Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), bu yıl uçuş maliyetlerinin daha da artmasını beklediğini açıkladı.

Havayolları, koronavirüs salgını nedeniyle küresel duraklamanın ardından toparlanmaya devam ederken, sektör liderleri gazetecilere, bilet fiyatlarını daha da yükseltecek çeşitli faktörler olduğunu söyledi.

Bunun bir kısmı, salgının başlangıcından bu yana devam eden bir sorun olan küresel enflasyondan kaynaklanıyor. Tüm havayolu harcamalarının yaklaşık üçte birini oluşturan jet yakıtı maliyetleri hâlâ yüksek.

Bu arada, havacılık endüstrisini karbon emisyonlarından arındırmaya yönelik küresel baskı, giderek daha fazla havayolu şirketinin piyasada bulunan küçük miktarlardaki sürdürülebilir havacılık yakıtı veya SAF için çabalamasına neden oluyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği CEO’su Willie Walsh, “Havayolları, tüketicilerin yararına olarak maliyetleri mümkün olduğunca kontrol altında tutmak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya devam edecek” dedi ve şöyle devam etti: “Ancak, havayollarının masrafları karşılamaya devam etmesini beklemek gerçekçi değil. tüm masraflar… “İstediğimiz bir şey değil ama yapmamız gereken bir şey” dedi.

Sektör üzerinde baskı yaratan bir diğer faktör ise salgın nedeniyle uçak üretiminde yaşanan aksamalar.

Havayolları daha fazla yakıt tüketen eski uçakları daha uzun süre uçurmak zorunda kalıyor. Diğer bir faktör ise, arzı artırarak rotaları genişletecek ve genel fiyatları düşürecek yeterli sayıda yeni uçağın bulunmaması.

Havayolunun karı rekor seviyelere ulaştı

Bu uyarı, IATA’nın küresel havayolu gelirlerinin 2024’te yaklaşık 1 trilyon Euro’ya ulaşarak rekor kıracağını öngördüğü bir dönemde geldi.

Bu yıl uçaklarda 4,96 milyar yolcu seyahat edecek ve taşıyıcıların toplam giderleri 862 milyar avroya ulaşacak. Bu başka bir rekor.

Ancak bu yıl sektörün kârının 55 milyar euro civarında olması bekleniyor.

Özellikle Dubai ekonomisinin önemli bir itici gücü olan Emirates, 2023’te rekor kar elde etti.

Emirates’in sonuçları, üssü Dubai Uluslararası Havaalanı’nın sonuçlarıyla aynı doğrultuda. Uluslararası yolcular için dünyanın en yoğun havalimanı, geçen yıl 86,9 milyon yolcuya ev sahipliği yaparak, koronavirüs pandemisinin küresel havacılığı durma noktasına getirmesinden hemen önceki 2019 rakamlarını aştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu