Güncel Haberler

Bakan Kacır: Müreffeh ve güçlü bir gelecek inşa etmenin zamanı geldi

class = “medyanet-inline-adv”>

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Sanayi, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanları toplantısının ilk kez yapıldığını belirterek, şunları söyledi: “Atacağımız adımlar dayanışmayı güçlendirecektir. Türk devletleri arasında sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında ortaklaşa hareket ederek bölgesel bağları güçlendirecek, ortak çıkarlarımız doğrultusunda ortak üretimimizi artıracak, coğrafyalarımız genelinde değer zincirini güçlendirecek ve küresel zorluklara birlikte göğüs germemizi sağlayacaktır.” dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) Sanayi, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanları’nın ilk toplantısı İstanbul’da yapıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Jabbarov, Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanı Nuria Kutnaeva, Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniiar Amangeldiev, Kazakistan Cumhuriyeti Sanayi ve İnşaat Bakan Yardımcısı Olzhas Saparbekov, Özbekistan Yüksek Öğrenim Toplantısına Bilim ve Yenilik Başbakanı Shakhrukh Daliev, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Macaristan Milli Ekonomi Bakanlığı Devlet Müsteşar Yardımcısı Adam Nagy ve TDT Genel Sekreteri Kubanychbek Omuraliev katıldı.

class = “medyanet-inline-adv”>

Toplantının açılışında konuşan Bakan Kacır, TAI’ye yönelik hain terör saldırısını kınayarak, saldırıda şehit olan kahramanlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Bakan Kacır, Türkiye’yi durdurmaya çalışan çeşitli terör ağlarına rağmen Türk yüzyılında bir an bile tam bağımsız Türkiye’den vazgeçmeyeceğini belirterek, Türk savunma sanayisinin Teknoloji Milli Hamlesi şerefine kutlu yürüyüşünü sürdüreceğini vurguladı.

Toplantı katılımcılarını 2023 yılında Türk Dünyası Gençlik Başkenti ilan edilen İstanbul’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Kacır, şunları söyledi:

“İstanbul’un fatihi Sultan Mehmet Han’a İstanbul’u neden fethettiği sorulduğunda şöyle cevap verdi: ‘Çünkü ilk önce kalbimi fethetti’ Türk dünyası için çok önemli olan bu şehir, dünya ekonomisi için de çok kritik. Bir asır önce olduğu gibi bugün de sahip olduğu güzelliklerin yanı sıra, bugün sadece ülkemizin değil dünyanın da finans ve inovasyon alanında önde gelen şehirlerinden biri olan İstanbul, yeni bir işbirliği dönemini başlatmak için bir araya geldik. Küresel ekonominin en kritik alanlarında; sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyonda, bölgesel düzeyde büyük sınavlardan geçtiğimiz bu dönemde en önemli enerji kaynağımız ortak değerlerimiz, dilimiz, kültürümüzdür. Ankara’da savunma sanayimize yönelik hain terör saldırısı, caydırıcılığımızı en üst düzeye çıkarmamız gerektiğini bir kez daha ortaya koydu. “Sarsılmaz bağlara dayanan birliğimizi güçlendirmek, her alanda işbirliğimizi artırmak bir tercihten öte bir şeydir. Karşılaştığımız zorluklar karşısında bu bir zorunluluktur.”

class = “medyanet-inline-adv”>

Bakan Kacır, Türk Devletleri Teşkilatı’nın bu işbirliğinin en değerli başarılardan biri olduğunun altını çizdi.

Bakan Kacır, Türkiye olarak Türk dünyası kuruluşları arasındaki işbirliğinin yeni alanlarda derinleşip genişlediğini görmekten memnuniyet duyduğumuzu, bugün l’Astana Zirvesi’nde devlet başkanlarının kendilerine verdiği görevi yerine getirdiklerini ifade etti. Geçtiğimiz yıl Türk Devletleri Teşkilatı ile teşkilatın Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon başbakanları arasında bir toplantı gerçekleştirildiği belirtildi.

Bakan Kacır, kurumun önceliklerini daha da çeşitlendirmek, sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında somut işbirliklerini hayata geçirmek için büyük bir kararlılıkla çalışacaklarının altını çizerek, şu bilgileri paylaştı:

class = “medyanet-inline-adv”>

“Bu kararlı adım, sadece fikir alışverişi amaçlı değil, aynı zamanda işbirliğimizin geleceğini şekillendirecek somut eylemlerin de temelini oluşturacaktır. Atacağımız adımlar, sanayi, bilim ve teknoloji alanlarında Türk devletleri arasındaki dayanışmayı güçlendirecektir. ve inovasyonu, bölgesel bağları güçlendirmeyi, ortak çıkarlarımız doğrultusunda ortak üretimimizi artırmayı, “Coğrafyalarımız arasındaki değer zincirini güçlendirerek küresel zorluklara birlikte göğüs germemizi sağlayacak.”

“ALINACAK KARARLAR ÜLKELERİMİZİN BİRLİKTE GÜÇLENMESİ İÇİN ÖNEMLİ OLACAK”

Dijital ve yeşil dönüşüm ikilisiyle küresel üretim süreçlerinin hızla değiştiğini anlatan Bakan Kacır, bu sektörlerdeki bilimsel ve teknolojik ilerlemenin sanayi dönüşümü için bir tercih değil, dünyada sürdürülebilir ekonomik büyüme ve hayatta kalmanın bir zorunluluğu olduğunu vurguladı. küresel rekabet.

class = “medyanet-inline-adv”>

Bakan Kacır, bugün yapılacak görüşmelerin önemine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni dönemde ülkelerimizin birlikte başarmak, birlikte gelişmek, birlikte güçlenmek için en iyi şekilde konumlandırılması açısından yapılan görüşmeler ve alınacak kararlar çok önemli olacaktır. Sürdürülebilir kalkınmanın yanı sıra endüstriyel ve teknolojik gelişme de bu sektörler, ekonomilerimizin tam potansiyeline ulaşması, kaynaklarımızın verimli kullanılması, insan sermayemizin mümkün olan en iyi şekilde geliştirilmesi, yenilikçilik ve girişimcilik kültürünün teşvik edilmesi ve dolayısıyla sürdürülebilirliğin sağlanması açısından kilit öneme sahiptir. Ekonomilerimiz küresel zorluklara ve bölgesel risklere karşı dayanıklılığını koruyor ve bildirgenin eki olarak kabul edilecek eylem, sadece bakanlıklarımız arasında değil, özel sektörümüz, akademik sektörümüz arasında da somut iş birliğinin temelini oluşturacak. Dünya ve araştırma enstitüleri. Vatandaşlarımıza daha iyi ve müreffeh bir gelecek yaratma yönünde karşılıklı güvene, saygıya ve ortak arzuya dayanan, sınırları aşan bir ortaklıktır.

class = “medyanet-inline-adv”>

Bakan Kacır, ev sahibi ülke olarak, ev sahibi ülkelerin katılımıyla bakanlar toplantısı çerçevesinde görüşülecek öncelikli işbirliği alanlarını belirlediklerini belirterek, bu alanların önümüzdeki süreçte önemli rol oynayacağına inandıklarını söyledi. Bu ülkelerin kalkınması.

Bakan Kacır, her biri farklı stratejik öneme sahip ve birbirini destekleyen alanlara değinerek, şöyle konuştu: “Bu alanlar; araştırma geliştirme, bilimsel araştırma ve burslar, endüstriyel üretimde yapay zeka ve dijital dönüşüm, inovasyon ekosisteminin geliştirilmesi, yatırım fonları ve girişimciliktir. , KOBİ’ler, metroloji ve endüstriyel ürün güvenliği, standardizasyon ve uygunluk değerlendirmesi, endüstriyel işbirlikleri yoluyla uzay teknolojilerinin üretimi ve geliştirilmesi. Bu alanlara ve yenilerini ekliyoruz” dedi.

“ORTAK ÇALIŞMALARLA BU ALANLARI TAMAMEN HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Öncelikli alanları belirlerken “Küresel rekabette bizi neler öne çıkaracak?” Konuya özellikle odaklandıklarını belirten Bakan Kacır, tüm katılımcıların söz konusu alanları ve bu alanlarda hazırlanan eylemleri sahiplenip, ortak çalışmalarla eksiksiz olarak hayata geçireceklerini söyledi.

Bakan Kacır, Türkiye’nin bu alanlarda uzun yıllara dayanan önemli bir bilgi birikimine sahip olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu:

“Bu alanlardaki çalışmalarınızı yakından ve takdirle takip ediyoruz. Kazan-kazan ilkesi gereği, bugün bu alanlardaki çalışma ve tecrübelerinizden faydalanmak için bilgimizi sizlerle paylaşmaya hazır, istekli ve kararlıyız. Özellikle bu ilk toplantı sonrasında atılacak adımlarla, üyelerimiz ve gözlemcilerimiz arasında sanayi, bilim, inovasyon ve teknoloji arasında güçlü bir sinerji oluşması için hepimizin sorumluluk almaya hazır olduğunun bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. farklı bir yere taşınacağımızı ve çok daha büyük çapta işbirliklerini birlikte gerçekleştireceğimizi ifade ediyoruz.”

Bugün kurulan bu mekanizmanın, liderlerin güçlü iradesi ve milletlerin karşılıklı sevgisiyle TDT bölgesinin adil, sürdürülebilir ve hızlı kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Bakan Kacır, şöyle konuştu: “Gün birlik günüdür. Artık Türk dünyasının yenilikçi, müreffeh ve güçlü bir gelecek inşa etme zamanı gelmiştir.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu