Göz hastalıklarında dikkate alınması gereken ayrıntılar nelerdir? Görme kaybını önlemek için ne yapılmalıdır? Uzmanın olağanüstü açıklamaları …

Göz sağlığındaki yaşlanma ile ayrışma görme kaybı riski getirir. 60 yaşın üzerindeki insanların yüzde 58’i, 65 yaşında ve üç kişiden biri olan bir göz hastalığı görüşü üzerinde olumsuz bir etki görüyor. Oftalmoloji profesörü. Özlem Tök, gözlerin en yaygın dört gözünü ve bu hastalıkların tedavi seçeneklerini yaşlı çağda tartıştı. Dr. Tök, erken tanı ve doğru tedavi yöntemlerinin görme kaybının önlenmesinde temel bir rol oynadığını söyledi.
“Uzak ve dar vizyon zamanla etkilenecek”
Katarakt tüm dünyada önleyici körlüğün ana nedenidir. Sertleşme ve bulanıklık yaşına sahip itiraz göz hastalığı olan Dr. Tök, dedi. Tök, “Renklerin ilk dönemindeki kataraktlar ortaya çıkar ve kontrasta duyarlılık bozulması ile kendini gösterir. Özellikle düşük parlaklık görme görülmesi zordur ve dar görme etkilenir. Öngörme yönteminin tedavisinde cerrahi olarak çıkarılır ve hasta yapay merce konumlandırılır.
“Ağır görüş kaybının % 80’i önlenebilir”
Yaşlı yaşlarda göz hastalıklarındaki artışa karşı duyarlılaşmanın önemini vurgulayın. Özlem Tök, “Ağır görme kaybının % 80’i önleyici bakım ve önlemlerle önlenebilir. İzlemeyi sürdürmenin en etkili yolu düzenli takip, erken tanı ve uygun tedavidir” dedi.
Diyabet göze ciddi hasara neden olur mu?
Bu uzun süreli diyabetin ifadesi göze ciddi hasara neden oldu. Dr. Tök, “Kayıp, kanama ve ödem ile retina retinopatisi diyabetik retinopati, aşağıdaki aşamalarda vasküler oklüzyon ve retinanın ayrılması gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Görsel kaybın en yaygın nedeni, maküler edem, anti-endf enjeksiyonları veya steroid sistemleri, kalan lazer veya vitterkomi cerrahisi ile tedavi edilir.”
“Kuru ve yaş tipi olarak iki şekilde görülür”
Yaşla ilgili maküler dejenerasyonun, gelişmiş ülkelerde 65 yaşın üzerindeki bireylerde görme kaybının en yaygın nedeni olduğunu söylemek. Dr. Tök, hastalığın kuru tip ve yaş gibi iki şekilde görüldüğünü söyledi.
Tök, “Maküler hücre yatakları olarak adlandırılan kuru tip drusen. Yeni lekeli kapların altında yaş tipi meydana gelir ve bu damarlar kayıplara veya kanamaya neden olur. Geliştirilen enjeksiyon tedavileri de kullanılır.
“Glokom fark edilmezse, körlüğe yol açar”
Glokomun göz içi basıncındaki artışla ortaya çıktığını ve ilk dönemde semptomlar sağlamadığını doğrulayarak. Dr. Tök, hastalığın sinsi seyrine dikkat çekti. Tök, “Bu basınçtaki bu artış, göz kürelerine verilen hasar kalıcı görme kaybına neden olur. Glokomdaki hasar tersine çevrilemez. 60 yaşından sonra risk artar. Tedavide basınç, lazer ve cerrahi seçenekleri azaltan damlalar kullanılır” dedi.
(IHA)