Güncel Haberler

TSE yeni dönemde yapay zeka ve elektrikli araçlara odaklanacak

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, 14 Ekim Dünya Standardizasyon Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülkede standardizasyon ve kalite bilincinin yayılmasında ve uygunluk değerlendirme sektörünün geliştirilmesinde öncü rol üstlenen TSE’nin 70’inci yılını kutladığını söyledi.

“TSE 16 Ekim 1954’te kuruldu”

14 Ekim Dünya Standardizasyon Günü’nde programın Sung Hwan Cho’nun katılımıyla Bilgi Teknolojileri Vadisi’nde gerçekleştirileceğini bildiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve ISO Başkanı Dr. Şahin, şunları söyledi: “TSE 16 Ekim 1954 tarihinde kurulmuştur. Çeşitli alanlarda standardizasyon ve uygunluk değerlendirmeleri yapan enstitünün, Türkiye genelinde 25 yerleşkede 180’den fazla kurumu bulunmaktadır. “Uzmanlık alanımızda 22 binin üzerinde test ve kalibrasyon yöntemiyle hizmet sunmaktayız. test laboratuvarları ve 2 binin üzerinde ulusal ve uluslararası akreditasyona sahip 3 kalibrasyon laboratuvarı var.” dedi.

Akkuyu Nükleer Santrali’nde 168 tesisin inşaat denetimi gerçekleştirildi

Şahin, Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin (NGS) “nükleer yapı denetim kuruluşu” olarak TSE’nin yetkilendirildiğini ve bu projede 168 tesisin inşaat denetimini gerçekleştirdiklerini, bu sayede sanayicilere destek verdiklerini belirtti. Belirttikleri düzenlemelerle yerli malzeme kullanımı.

Türkiye’nin ilk nükleer santrali ve dünyanın en büyük nükleer inşaatı olan Akkuyu NGS projesinde TSE’nin izniyle verilen hizmetler sayesinde yaklaşık 664 milyon dolarlık yerli malzemenin sanayicilerden satın alınarak projede kullanıldığını belirten Şahin, şunları söyledi: “Enstitü olarak planlanan nükleer projelerde yapı denetimi ve uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin etkinliğini artırmayı hedefliyoruz. Ana stratejimiz, başta Akkuyu Nükleer Santrali olmak üzere ülkemizde kurulacak nükleer santrallerde mümkün olan maksimum ölçüde milli bir kurum olarak hizmet vermektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, Toplu Konut İdaresi’nin sahadan aldıkları inşaat malzemelerini konut projelerinde uygulamadan önce titizlikle test ettiğini ve bunun standart ürünlerin şeffaf sonuçlarla kullanılmasına katkı sağladığını anlattı.

Yeşil bir dünya için “Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi” hayata geçirildi.

Helal belgelendirme faaliyetlerine gıda ve kozmetik ürünlerinin yanı sıra helal turizm sertifikasını da dahil ederek hizmet alanlarını genişlettiklerini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: “TSE, dünyada Helal Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen ilk kuruluştur. Helal turizmin yanı sıra helal gıda ve kozmetik alanında da İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün standartlarına göre.” “Enstitü, 2023 Ocak ayı itibarıyla helal turizm alanında standartlar oluşturmuş ve 5 ayda 4 firmaya helal sertifikası vermeye başlamıştır.” dedi.

Şahin, Enstitünün 2023 yılında büyük bir projeyi hayata geçirerek “Su Verimliliği Yönetim Sistemi Belgelendirmesi” hizmetine başladığını hatırlatarak, sistemle belediyeler ve sanayi kuruluşlarının suyu etkin ve verimli kullanabileceğini söyledi.

Bu hizmetin geri dönüşüm ve israfın önlenmesini sağlayacak standartları belirlediğini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: “Suyun depolanması, arıtılması ve harcandıktan sonra geri kazanılması sürecinde enerji ve su kayıpları dahil tüm süreci inceliyoruz. Kuruluşta verimliliği hesaplayarak bir yönetim sistemi uyguluyoruz. Suyun tüketilmesini sağlıyoruz.” “Yönetimi disipline ediyoruz” dedi.

Şahin, yeşil bir dünya için Yeşil Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) sertifikasyon sistemini uygulayan sertifikaları vermeye başladıklarını ve bu süreçte 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda uygunluk değerlendirme faaliyetlerine devam edeceklerini söyledi.

Yeşil OSB sertifikasyon sistemi projesinin temel amacının, ülkedeki sanayi bölgelerinin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda “sürekli gelişme” ilkesini benimseyerek uluslararası standartlara getirmek olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

“Yeşil OSB’ler, kaynak yönetimi ve atıkların azaltılmasından enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımına kadar çevresel hususları faaliyetlerinin tüm yönlerine entegre ederken, ekonomik büyümeyi ve sürdürülebilirliği desteklerken aynı zamanda işletmelerin doğal çevreyle uyum içinde faaliyet göstermeleri için bir platform sağlıyor. Toplumsal refahı teşvik eden OSB yeşil “Sertifika sistemi kapsamında uygunluk değerlendirmesi Enstitümüz tarafından gerçekleştirilecektir. Çevre ve sürdürülebilirlik yolunda ilerleyen sanayimizin ve sanayicilerimizin sürekli gelişmesi ve gelişmesi için çalışmalarımız devam edecek.”

Kalite Kampüsü ile yeni deneysel alanlar geliyor

Şahin, “Milli Teknoloji Hamlesi” kapsamında hayata geçirilen en önemli projelerden biri olan TSE Kalite Kampüsü’nün Ankara Temelli bölgesinde 90 bin metrekarelik alanda inşaatının tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. Kampüs tamamlandığında sanayicilere yüksek standartlarda hizmet verecek.

Kampüste yapı malzemeleri, kimya, gıda, elektrik mühendisliği, enerji teknolojileri, metaller ve kalibrasyon olmak üzere 7 laboratuvar bulunduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu:

“Kampüs içerisinde ulusal ve uluslararası mevzuattaki gelişmelere uygun olarak IoT ve yapay zeka testleri gibi yeni alanlarda da test faaliyetleri gerçekleştirilecek. Teknolojik şartlarda kurulan laboratuvarlarla döviz kaybı, zaman kaybı, insan gücü kaybı ve maddi kayıplar yaşanacak. Yurtdışında aşırı yüksek deneysel vergiler nedeniyle kaçınıldı.” Ülkemizin, bölge coğrafyasının ve uluslararası kuruluşların ihtiyaç duyduğu uygunluk değerlendirme hizmetlerinin bağımsız ve tarafsız olarak verilebileceği TSE Kalite Kampüsü, aynı zamanda teknolojik bilginin ülkemize aktarılması, sürdürülmesi gibi kazanımların da önünü açacaktır. Ülkede yerli sermayenin oluşturulması, yerli ve milli becerilerin oluşması ve insan kaynaklarının geliştirilmesi için kampüste elektrikli araçlar için şarj istasyonu, batarya deneyleri dahil olmak üzere dışa bağımlılığı azaltacak yeni laboratuvarların oluşturulması da planlanıyor. elektrikli araçlar, orta gerilim kablo laboratuvarı, tıbbi cihaz laboratuvarı ve motosiklet kaskı deney laboratuvarı.”

Şahin, “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonuna daha büyük katkılar sağlamaya ve geleceğin güçlü Türkiye’si için çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu