Güncel Haberler

Fransız solu, başbakanın içinde bulunduğu çıkmaz nedeniyle Macron’u görevden almakla tehdit ediyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Aşırı solcu Fransa Boyun Eğmez (LFI) partisinin liderleri, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u sol görüşlü bir başbakan atamayı reddettiği için “demokrasiye karşı kurumsal bir darbe” yapmakla suçladı.

REKLAM

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, başbakanın atanmasına ilişkin kararını Paris Olimpiyatları sonrasında vereceğini açıkladı. Olimpiyatlar geçen hafta sona ermiş olmasına rağmen henüz bir başbakan seçmeyen Macron, Fransız solunun yenilenen siyasi baskısıyla karşı karşıya.

Aşırı sol parti La France Insoumise (LFI), Pazar günü yayınlanan bir makalede, Başkan Macron’un, Ulusal Meclis’te en fazla sandalyeye sahip sol koalisyon olan Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) başbakanı olduğunu yazdı. isminin belirtilmemesi halinde kendisine karşı yasal işlem başlatmakla tehdit etti.

Aralarında ateşli LFI lideri Jean-Luc Melenchon’un da bulunduğu imzacılar, “Bu açık mektubu ciddi bir uyarı olarak yazıyoruz” dedi.

Anayasanın 68. maddesi, Fransız Parlamentosuna, cumhurbaşkanının görevini yerine getirirken “görevleriyle açıkça bağdaşmayan bir eylemde bulunması” halinde, cumhurbaşkanını görevden alma yetkisi veriyor.

Macron’un Temmuz ayında erken parlamento seçimi çağrısı yapmasının ardından hiçbir parti 289 sandalyenin salt çoğunluğunu kazanamadı.

Seçimlerde 193 sandalyeyle en büyük çoğunluğu elde eden sol koalisyon NFP, geleceğin başbakanının kendi saflarından gelmesi gerektiğini savunuyor.

PFN içindeki partiler arasındaki uzun ve gergin görüşmelerin ardından, Temmuz ayında koalisyon, kamuoyu tarafından pek tanınmayan ve Paris belediye başkanının mali işlerden sorumlu üst düzey yetkilisi Lucie Castets’i başbakan adayı olarak önerdi. .

Başarılı olmak pek mümkün görünmüyor

Emmanuel Macron, mevcut siyasi çıkmaza bir çözüm bulmak amacıyla Cuma günü çeşitli siyasi partilerin liderleriyle bir araya gelecek.

Başbakan atama yetkisine sahip olan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, görüşmelerde Lucie Castets’in bulunmasını kabul etti ancak Macron, bu görev için NFP’nin Olimpiyatlar öncesinde duyurduğu Castets’i seçti. bunun uygun olduğunu düşünmedi.

LFI’nin Macron’u devirme tehdidinin bölünmüş saflarda başarıya ulaşması pek mümkün görünmüyor. NFP koalisyonunda yer alan Sosyalist Parti, görevden alınma tehdidini kabul etmedi.

Sosyalist Parti lideri Olivier Faure, sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, “Bu talep yalnızca kararlı Fransa’nın liderleri tarafından imzalandı; bu yalnızca bir tehdittir” dedi.

Üstelik görevden alma hem Ulusal Meclis’in hem de Senato’nun üçte ikisinin desteğini gerektiriyor ancak bunu başarmak oldukça zor görünüyor.

Olası başbakan adayları olarak çok sayıda isim ortaya çıktı; bunlar arasında sağcı eski Brexit müzakerecisi Michel Barnier, sağcı eski bakan Xavier Bertrand ve eski sosyalist başbakan Bernard Cazeneuve yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu